Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Să nu ratați acest text în care un medic român își povestește o gardă!

Textul începe așa: “Sunt de (z)garda intr-un oras din Ardeal… Stiu, imi depasesc competentele profesionale, dar nu am ce sa fac. Sunt cu foamea in gat, nu am nici un venit, trebuie sa supravietuiesc. Singura varianta e sa fac garda pe toata medicina interna, nu doar pe specialitatea mea. Asa e in Romania: chiar daca esti specialist pe o anumita specialitate, din lipsa crunta de doctori, poti face garda pe mai multe specialitati. Nimanui nu-i pasa de competenta si de faptul ca mi-o depasesc. Trebuie acoperite garzile – majoritatea medicilor au plecat deja afara – si spitalele trebuie sa-si justifice existenta…

Nu e un secret ca sunt stresat la maxim. Stiu ca voi intalni cazuri pe care poate le voi manageria mai prost decat un medic specialist in specialitatea respectiva, dar trebuie sa supravietuiesc… mi-e foame… Si apoi, ma bazez pe faptul ca in Franta, orice medic e in primul rand medic generalist, deci capabil sa faca fata la urgentele obisnuite… De ce ar fi atat de dificil in Romania? Dar tot eu ma gandesc: acolo esti de garda pe specialitatea ta, aici sunt de garda pe un intreg spital si pe toate specialitatile. Si daca tot umbla zvonul ca la un spital vecin au ajuns sa faca de garda stomatologii pe medicina interna, din lipsa de doctori, ma gandesc ca ma voi descurca si eu…

Îl găsiți pe tot aici, vă rog mult să nu-l ratați. Așa arată sistemul nostru de sănătate, în timp ce noi discutăm despre dacă să-l grațiem pe Dragnea sau nu.

Iar aici găsiți o petiție legată de sistemul de sănătate, pe care o puteți semna, dacă vi se pare important.

Later edit: se pare că postarea recomandată a fost un “experiment“, nu e nimic real. Jenant experiment, cică domnul autor a scris lucrurile de altfel foarte plauzibile din text ca să testeze dacă cineva le va verifica înainte să le dea mai departe. Ca și cum zecile de mii de oameni de pe Facebook, care l-au share-uit, se ocupă de fact-checking la ei la serviciu și vor sta să verifice din trei surse dacă ceea ce pare confesiunea reală a unui medic e pe bune sau e doar o poveste inventată… Într-o țară cu sistemul de sănătate praf, medici foarte puțini și supraîncărcați, medicamente lipsă, resurse puține, haos și protocoale medicale aproape absente, adică exact ca în povestea-experiment a domnului doctor, dânsul scrie povești ce par rupte din realitate, ca să ne verifice dacă ne prindem că sunt false sau nu. Tare. Îmi cer scuze, așadar, că nu m-am dus în Ardeal, să caut orașul în care a avut loc așa-zisa gardă, și doctorul, și pe pacienți. Pentru că, dacă doar l-aș fi căutat pe Facebook să îl întreb dacă e pe bune, ar fi putut face încă un experiment și să mă mintă. 😉

67 comentarii

  1. Trist dar adevarat.
    Pe de alta parte sunt si multe jigodii de medici prin spitale.
    Azi am fost nevoit sa merg cunevasta si soacra la dermatolog la spitalul municipal medias.
    Sunat luni si vorbit cu asistenta pentru programare inca de luni. Zice ca nu e nevoie ,se intra in ordinea sosirii la cabinet.
    Azi la ora sapte am fost primii la usa. Asistenta vine pe la 7.30. Pe la 8 intru si intreb cand vine doamna doctor. Pe la 9 zice asistenta. O intreb atunci de ce pune pe usa program de la 7. La care doamna e revoltata ca nu exista asa ceva. O rog sa vina sa vada.
    Soseste doctorita si asistenta incearca sa bage pe altcineva la consultatie.
    Intra soacramea o consulta dar stimata doamna doctor Turcu refuza sa o vada si pe nevasta-mea si o reprogrameaza vineri.
    Bineinteles ca m-am enervat si dupa ce i-am spus ce am pe suflet am renuntat la serviciile stimabilei.
    La toate cabinetele din Policlinica spitalului
    Mediaș e afisat programul 7- 14 doar ca medicii vin cand vor.

  2. Am citit si am semnat. Asa ceva nu se mai poate. Trebuie opriti!

    • Sunt foarte sigur că se va opri cu o semnătură… 😎 îi doare-n MS-DOS de semnăturile noastre, voi chiar nu pricepeţi nimic?!? Dar chiar nimic?!?

      Oameni buni, corupţia în RRomânia este în metastază, iar sursa ei este întreaga clasă politică. Până nu extirpăm clasa poitică nu se va rezolva nimic… nu vă ma minţiţi cu prostii precum “democraţia”, semnături, proteste etc. Li se rupe. Mimează că “iau măsuri”, schimbă, eventual, mascota, cum au făcut cu Monta, dar apoi revin la scopul real pentru care au intrat în politică.

      Sunt uluit, oare nu pricepeţi nimic din cei 27-28 de ani de la Loviluţia aia?!? O vreme a fost bine, după care hoţii cei noi, moderni, democratici, intitulaţi “întreprinzători”, foştii securşt şi nomenclaturişti, au “preluat” tot ce se putea fura.

      Prin analogie EVIDENTĂ – SPER! – cu ceea ce vrea să facă banda roşie acum, vă rog să vă reamintiţi, care a fost una dintre primele legi pe care, la puţin timp după Revoluţie, “aleşii” pulii au avut grijă să o anuleze?!? Da, aţi ghicit: LEGEA ILICITULUI, cea care îi făcea pasibili de pedeapsă pe cei care nu-şi putea justifica averile!

      Eu sper să ne deşteptăm odată şi să votăm o “lege” prin care toţi politicienii să ajungă în ştreang. Singura lege de care ascultă leprele politice sunt bâta şi glonţul. Uitaţi-vă, retrospectiv, în istorie, care şatră mafiotă politică a plecat de bună voie de la ciolan?!?

    • Catalin, eu sunt total de acord cu tine, mi-am pierdut orice speranta. Dar, sunt niste oameni care mai au sperante si inca se lupta, si lupta si pentru noi astia care vor sa intoarca capul in alta parte, sa nu mai vada, sa nu mai auda. Asa ca, din respect pentru ei, ce ne costa sa dam o semnatura? Nu e obligatoriu sa iesi in strada in frig cu pancarte, o semnatura dureaza fix 2 minunte, si daca asta le creste putin credibiliatea si le da un dram de putere celor care incearca sa schimbe ceva, eu spun ca suntem cu totii castigati.
      Mi-e prea rusine de cat a muncit Vlad Voiculescu si toata echipa lui in ultimele luni ca sa refuz semnarea unei petitii.

  3. Am semnat si eu. Ce poveste si cu doctorii astia…

  4. l-am citit acum cateva zile. Dupa ce mi-a trecut valul de nevroze pt ca am trecut acolo, vreau sa strang de gat profesorii de la scoala de asistente ce nu le-a explicat pasii de resuscitare, profesorii de la universitatea de medicina ce nu i-au invatat ca fiecare pacient merita o fisa de evaluare, pe toti doctorii si asistentele ce nu au facut o reclamatie (ca probabil nu au unde) ca ceilalti din spital isi bat joc de meserie.

    Daca eu la privat as face asa, as zbura a 2a zi. Daca oricare din cadrul medical de acolo s-ar duce in occident si ar face asa, ar zbura cat colo.

  5. … ma intorc in timp … acum 10 ani, cind am avut parte de prima si singura reactie alergica puternica, ma umflasem foarte tare, fatza, miini, picioare … si am ajuns la Camera de Garda a unui spital celebru de urgente din Bucuresti (nu dau nume, nu cred ca are sens, procedurile fiind probabil identice in toate spitalele) unde am fost indrumata catre unul dintre cabinete in fata caruia am asteptat in picioare citeva ore, tot rugand asistentele si medicii care intrau si ieseau pe usa sa ma ajute, pina am lesinat. Abia atunci m-a bagat si pe mine cineva in seama, mi s-a pus o perfuzie si mi s-au administrat medicamente.
    Citiva ani mai tirziu, am ajuns la aceeasi Camera de Garda, de data aceasta cu o infectie urinara puternica. Stiind ca trebuie sa mi se faca o ecografie, ma straduiam din rasputeri sa ma stapinesc, sa am vezica plina cind va fi cazul. cred ca oricine a trecut prin asa ceva cunoaste chinul. Dupa vreo ora de asteptare, am intrat plângând efectiv peste medic in cabinet si l-am rugat frumos sa ma consulte, pentru ca nu mai rezist nici fizic, nici psihic.
    Pentru cine ma va intreba de ce am ajuns la camera de garda si nu la medicul de familie, precizez ca ambele situatii chiar au fost urgente, care nu puteau suferi amanare, petrecute in afara programului medicului de familie.

    • Apropo de alergii… nu ştiam că sunt alergic, eu doar constatam că în anumite momente, de obicei primăvara, începea să îmi curgă nasul şi ochii îngrozitor, apoi, după un timp, abia mai puteam să respir… credeam că astea sunt “răceli”. De obicei treceau de la sine…
      Până într-un an când criza s-a agravat şi am mers la medicul de familie … eşti răcit la plămâni, ia nişte antibiotice… am luat, autosugestie sau nu, parcă s-a mai ameliorat un pic starea… cum am încetat tratamentul, cum iar sufocare… iar la doctorul de familie … e grav, aveţi ceva la plămâni, mai luaţi şi antibioticele astea, dacă nu se rezolvă, vă dau trimitere la specialist…

      Într-o noapte m-am trezit aproape sufocat. Am plecat în toiul nopţii la Spitalul Universitar. Când am ajuns aproape, eram gata: mă ţineam efectiv de un pom şi, cu limba de un cot, mă străduiam să inhalez puţin aer.
      Am ajuns împleticindu-mă la spital, pe hol, la triaj… am stat ceva timp într-o căldură sufocantă, dar până la urmă m-a luat în primire o asistentă… ei, a fost o excepţie pozitivă, poate, dar de cum m-a văzut şi-a dat seama că sunt într-o criză severă, mi-a făcut o injecţie şi imediat mi-au trecut crizele, a fost prima noapte în care am dormit şi eu bine atunci, după nu ştiu cât timp…

      De atunci umblu cu pastilele de alergie după mine, dar măcar ştiu ce am. În ultima perioadă crizele s-au rărit sensibil, cred că odată pe an dacă mai iau pastile.

    • Si cand ai medic de familie care sta la 40 km de pacientii lui, si vine la 10 si pleaca la 14 ( ca asa umbla trenurile) ce faci? A, are cabinetul lui in oras, la 40 km, deci pas ale’

    • Peste 5 ani am fost tratata de raceli. Sunt alergica. Nu e usor de separat nici pentru pacienti. Nu ca scuz medicii, dar dupa ce mi-a trecut furia pentru kilul de medicamente primite aiurea, cam 20% din oameni sunt alergici dar simptomele sunt asemanatoaer cu cele de raceli asa ca medicii aplica: vazui 8 raciti azi, uite inca 2.

    • Tot la Floreasca, tot reactie alergica, dar mai recent. Ce-i drept, nu era o zi aglomerata, asa ca nu am asteptat mult. Am o fobie groaznica si total irationala (prin definitie) de sange venos si tot ceea ce implica (medicamentatie intravenoasa, recoltare si in special, branule). Nu aveau pat liber, asa ca m-au “cazat” pe un scaun. Mi-au spus scurt ca e dermatita (aveam fata rosie si plina de bubite) si ca imi pun branula. Asistenta era foarte grabita si deranjata, asa ca mi-am cerut scuze si i-am explicat scurt ca nu imi pot controla fobia. A tipat sa stau linistita, apoi mi-a spart vena, deoarece tremuram. Reactia ei: Pai normal! Doar ti-am zis!
      A venit o doctorita sa ma linisteasca. Mi-au administrat 2 chestii (nu mi-au zis ce, nici nu aveam putere sa intreb). Plangeam, tremuram si ma hiperventilam ocazional. Medicii (3) stateau la birouri vis-a-vis si isi dadeau coate. La un moment dat, un doctor se uita la mine si-mi arunca in scarba: Stai linistita, ca nu o sa-ti ramana pielea asa. O sa arati bine. Apoi au inceput toti sa rada. Erau ferm convinsi ca plang pentru ca aveam cateva bube pe fata…
      Dupa vreo ora jumate (uitasera de mine, desi perfuzia se terminase de foarte mult timp), i s-a facut mila unei doctorite (pentru ca nu ma linistisem) si i-a spus asistentei sa imi scoata branula.
      Nu voiam sa ma tina cineva de mana/sa stea pe langa mine, dar ar fi fost mai ok daca nu radeau si daca nu ar fi trebuit sa stau lipita (din cauza scaunelor) de alti pacienti cu boli de piele, tuse si simptome de tot felul (ii intrebau ce au direct de la birourile lor)

  6. Daca nu dai nume de spital si persoane degeaba mai povestesti. Care e scopul comentariului? Doar ca sa ne comunici ca tu ai suferit si nu te-a tratat nimeni omeneste? Da, stim asta, se intampla tuturor zilnic dar doar daca spunem clar cu nume si prenume poate reusim sa-i mai starpim sau potolim sau… Sau sa stim pe cine asteptam la colt de strada cu ciomagul ca asa te aduc in stare sa faci toti jegosii de medici care se cred zei (imi asum ce spun, lucrez intr-un spital)

    • Ok … este vorba despre spitalul Floreasca. Dar nu doream sa subliniez ca am suferit ci ca este la fel peste tot. Exemple mai am, și de la Sf. Ioan și de la Budimex și de la Serviciul de Ambulanță.

    • @rodica: corect ce spui, dar nu putem generaliza. am gasit medici (ca doctor poate sa ajunga orine in ro) care ar merita statuie. exemplu: ortopedul care m-a reparat dupa dubla fractura deschisa la un picior, si dupa 12 ani, umblu aproape normal, s-a dus cu masina lui, pe benzina lui, din timpul lui, 150 km sa vada pe unul pe care l-a operat si care s-a plans la telefon ca nu e bine! Da, mai exista si astia!

    • Stiam ca e Floreasca, am banuit dar am vrut sa te fac s-o spui. Acolo lucrez si eu… De aceea am inteles (nici eu nu stiu cum, sufletul a simtit) ca e vorba despre minunatul Floreasca. Sa nu-l mai laude atat peste tot ca e o mare mizerie de fapt.

  7. “Nu, nu a existat nici o garda. Nu mi-as depasi niciodata limitele competentei mele de psihiatru riscand sa fac mai mult rau pacientilor. Exista un dicton cunoscut de toti medicii: “primum non nocere“, adica “prima data sa ai grija sa nu faci rau“. Cei care ma stiu bine pot confirma ca nu pun viata in pericol nimanui in acest mod. In egala masura, nu cred ca m-a vazut cineva urland… Si in final, cei apropiati mie stiu ca sunt legat nu numai de codul deontologic medical roman, dar si de cel francez si de cel englez, fiind inscris ca medic in Franta si in UK. Desi nu lucrez in acele tari in acest moment, raman totusi un medic francez, respectiv englez, supus unor reguli mai severe decat cele din Romania. Cum as fi putut eu sa desconsider statutul si increderea care mi-a fost acordata fiind acceptat ca membru in colegiile medicale ale tarilor respective?!

    Experimentul articolului Garda tinde sa devina un experiment social al lipsei de verificare a informatiilor. Este o imensa oglinda orientata catre societate – motiv pentru care am aprobat zeci de comentarii la articolul respectiv, atat cele care ma incriminau cat si cele care ma laudau. De fiecare data am facut asta cu zambetul pe buze. Consider ca e bine sa ne cunoastem cine suntem cu adevarat, iar concluziile le puteti trage citind comentariile respective. Nu judec pe nimeni; fiecare a scris ceea ce a crezut iar eu am dat ocazia fiecaruia sa aiba o voce ce poate fi auzita.”

    Pun aici o sectiune dintr-o postare mai recenta a bloggerului clujean, intitulata sugestiv realty check https://cezarspace.wordpress.com/2017/01/26/reality-check/

    • am scris și eu un later edit.

    • Eu nu inteleg supararea din later edit-ul tau. Te-ai pacalit, data viitoare o sa fii mai atenta, poate ceva mai circumspecta cu sursele de informare, si asta e.

      Daca tipul iti era prieten de incredere si te fraierea in halul asta, ai fi avut motive sa fii suparata pe el si pe felul in care ti-a tradat increderea.

      Insa pentru ca ai preluat un articol de la un tip complet necunoscut, fara posibilitatea sa-i verifici autenticitatea si apoi sa-l transformi intr-o stire “mai putin in gluma, mai mult in serios” nu are sens sa te superi pe el, ci pe tine.

      Gandeste-te ca daca o tipa desteapta si cu capul pe umeri ca tine poate face o greseala de genul asta, imagineaza-ti cat de fiabile sunt chestiile sharuite de utilizatorii mai putin inzestrati (sau mai putin bine intentionati) ai retelelor sociale care ajung sa creeze curente, sa impinga agende politice, sa schimbe rezultate la alegeri,…

  8. Tot Cezar scrie ca nu a fost nicio garda, a fost un test sa vada cati ii preiau textul fara sa se asigure ca e adevarat:

    https://cezarspace.wordpress.com/author/cezardanilevici/

    • Aaaa… adică a vrut să vadă câți “fraieri” pun botul… Frumos. Acum să îi returnăm caca pe care l-a făcut. Tot de “test”.
      Sau s-a speriat de consecințele poveștilor?!?
      Oricum, iată cum se discreditează sau auto-discreditează un demers, cei care au semnat să fie fericiți, cineva “dăcât” a “glumit” cu ei. Asta e forma frumoasă de la “și-a bătut joc”.

    • s-a umplut planeta de experimente sociale; psihologi sau cetateni (ca sa ii numim asa) fac tot felul de experimente :

      -sa vedem ce face publicul daca vede o femeie fiind batuta
      -sa vedem ce face publicul daca vede o persoana abuzand /discriminand religios o alta persoana
      -ce face publicul daca vede niste catelusi batutzi, etc

      publicul se va satura de toate experimentele astea si NU va mai reactiona la nimic; nici la fapte reale, pe bune, cu sangele siroaie; de ce? pt ca e o forma de inselaciune, de “petrica sstrigand lupul”.

      PS eu am detestat dintotdeauna si experimentele “hai sa radem cu camera ascunsa”

    • @ Cătălin (autobuz / sunteți 2 )
      ai super-ultra-mega – abuzat poanta cu *decât*

    • Treaba asta a fost verificata pe statistici pe milioane de oameni, si se pare ca aproape doua treimi dintre ei “sharuiesc” chestii pe care NU LE CITESC. Cu atat mai probabil deci sa sharuiasca chestii pe care nu le verifica…

  9. costicămusulmanu

    cam de căcat experimentul în condițiile sistemului sanitar de la noi;
    pentru că azi am vorbit cu o rudă, rezident anul I, care citise postarea și nu numai că nu i s-a părut neverosimil dar chiar a plusat la capitolul “jale cu nivelul pregătirii personalului”…
    cît despre gărzi efectuate de personal neadecvat am io o poveste:
    acum 2 ani un domn, în cadrul unei discuții mai aprinse a trîntit un pumn în masă; și nefiind un mare sportiv sau SEAL și-a fisurat/luxat, plm… oscioru’ din palmă care duce la degetul mic; fiind totuși om de afaceri și-a zis să meargă la camera de gardă a unui spital privat, să nu stea cu pulimea la rînd în UPU…unde, la spitalu’ privat adică, i-au tăiat chitanță de 150ron, s-a prezentat un medic, s-a uitat și cam atît…
    -și eu ce fac acum? a întrebat domnul
    -nu știu, mergeți la UPU…că eu sunt ORL-ist…
    real fucking life!!!
    și în țara în care conducătorii se pișă cu boltă în capul pulimii tu te găsești să faci astfel de experimente? și încă te mai recomanzi psihoterapeut??? io cred că ai avea nevoie să te ajute un coleg și nu mă refer la tagma scriitorilor…

    • vorbesti de un coleg cu akm? asta al tau macar a recunoscut ca e out, dar eu, cand am ajuns la upu cu dubla fractura deschisa, m-a prim-ajutat medicul de garda, de specialitate dentist. dupa 2 ore, cand a ajuns ortopedul la spital ( era 2 noaptea), a trebuit practic sa-mi mai rupa odata piciorul. deci: incompetenta si dezorganizare la orice nivel ( si la stat, si la privat, si nu doar in domeniul medical) ex: fosta telefonista de pe vremea cu da-mi un fir este sefa autoritatii tutelare de la noi, si nu, nu a mai facut nici o zi de scoala, dar e verisoara cu sotia primarului. PUNCT!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Costică
      la o zi după cutremurul din 77, niște idioți au zguduit cu mare putere balustrada din scara unui bloc cu 4 etaje ca să creeze vuietul de cutremur.
      a fost ceva de groaza ❗
      abia au scăpat de linșaj cretinii

    • kerehome
      măcar nu poți să spui că nu te-a pus viața la încercare….
      auzi, să-ți rupă piciorul din nou
      brrrrrrr

    • @andu: asta e, am avut noroc,, la altii s-au taiat picioarele pentru mai putin. n-o sa uit iveci fazain care mi-a spus: ma ascult i, e bine, nu ma asculti, esti prost. l-am ascultat si azi eOK

  10. costicămusulmanu

    taman ce m-am întors cu mama soacră de la UPU…
    inaugurat acum vreo 2 ani, parcă…
    o mizerie de nedescris pe jos, scaune de felul celor din aeroport rupte…
    e relativ liniște, poate și datorită gerului care a ținut bețivii prin case…
    stai, e unu’ mihai, căruia i se reproșează că nu și-a bătut copiii (suficient cred eu) cînd erau mici…
    mizerie din nou…
    apoi văd pe desk-ul de la triaj un mic altar cu fotografii și cîteva candele aprinse…s-a prăbușit un elicopter SMURD în moldova anul trecut, mai țineți minte?
    ușa de acces, din PAL, ruptă în colțul de sus… sterilă oare suprafața aia fără melamină?
    personalul se mișcă în liniște și eficient (cred că e singura specialitate unde întradevăr se conlucrează), ambulanțele vin ritmic dar nu sunt nervi și nici scandaluri…
    din nou văd mizeria de pe jos și îmi aduc aminte că mi s-a spus că în blocul operator se fumează…vă mirați? don’t!
    aș merge la toaletă dar îmi aduc aminte de fetița de 8 săptămîni care mă așteaptă acasă și decid să mă abțin…
    îmi vine să înjur, văd iar altarul și mă gîndesc că fără eroii ăștia n-ar exista sistem medical național…
    ce plm să mai spui?
    sper, dac-o fi cazul, să încap pe mîna unui inconștient d’ăsta care face profesia din pasiune…și care a învățat în școală…
    FMM România!!!!

    • muslime
      fara suparare,
      da nu e bine sa fie chiar totul steril.
      pai daca tu si eu si matrixu si andu si eledevina si jehashu eram sterili…
      cine mama naibili mai popula ( waw, ce cuvant naspa…) planeta peste cinci jde mii de ani ????

    • da
      grea misie coane dg

    • costicămusulmanu

      bre glad gelu și menumorut, da’ nici nu poți să negi că șleahta mai sus menționată nu propovăduim sterilizarea…
      care cu bere, care cu roșu sec…unii mai tari de ficat cu țuicomicină…

  11. Mama a fost asistenta la unul din cele mai mari spitale din tara. Termometrele erau cumparate in mod obisnuit de catre personal, la fel si tensiometrele. Din banii lor. Da, mai avea si spitalul, dar se stricau imediat. Intrumentarul operator de unica folosinta era re-sterilizat (alegerea era simpla pentru medici: ori refoloseai, ori lasai bolnavul sa crape pentru ca nu aveai cu ce opera). Mai am. Multe. Ce o scris ala e nimic – sint lucruri minore.

    Nu cred ca ar trebui sa stergi postarea asta. Tu n-ai gresit cu nimic, ai pus un update cind ai aflat, si asta-i tot. De ce sa ne chinuim sa coafam realitatea? Ar trebui sa te doara undeva de imaginea unui gunoi (autorul articolului original).

    • NU trebuie coafata realitatea! trebuia DESCRISA realitatea, cu nume si prenume, ale indivizilor impliati si ale locurilor lor de munca. dar, asa cum s-a sesizat cineva mai sus (sau mai jos), lumea se fereste sa dea date concrete, desi le are. dece? de frica! “daca doamne-fereste imi rup iar piciorl si ajung tot pe mana aluia?”, etc, etc, etc. asa, ramanem vesnic la vesnica si sfanta indignare in anomimat. curat Miorita, coane fanica! nici ciobanasul n-a dat nume si prenume, a zis doar ca unu era moldovan si altu barsan, parca. cum ar veni, e genetic , incasam, cantam de jale, si a mai cazut o stea la nunta mea.

    • Sigur nu-i goanga? Eu nu ma pricep, nu-s din domeniu, insa am avut o discutie cu o dentista si spunea ca nici macar frezele de dinti nu se pot steriliza si refolosi daca nu au fost din start concepute sa fie sterilizate, deoarece materialele isi pierd proprietatile la 160 grade (parca).

    • @catalin: nu cred că omul e un gunoi, din ce am discutat cu el aici (https://cezarspace.wordpress.com/2017/01/26/reality-check/), s-a jucat un pic de-a ficțiunea și s-a trezit că oamenii au crezut, pentru că, de fapt, e fff plauzibil ce a scris.

    • Nu am spus că omul e un gunoi, dar “experimentul” mi s-a părut de căcat.
      Sunt lucruri cu care nu se glumește, în opinia mea cel puțin, și nu o fi el gunoi, dar nici un nene de care să vreau să mai aud…

    • Ii doresc respectivului sa se joace tot asa de-a fictiunea si sa zbiere “Allah Akbaaaarrr!” intr-un aeroport aglomerat. Cam asta a facut. Pun unii medici poze cu oameni mincati de viermi (de vii) in spitale si ce se gindeste asta? “Ia sa arunc totul in derizoriu si sa ma joc putin de-a fictiunea”.

      Ma intreb serios daca tipul n-a fost platit, de catre aceiasi oameni care ne asigurau ca ranitii de la Colectiv sint tratati “ca in Franta”.

    • @martianule, e vorba de sterilizare chimica. Aham, cu apa chioara de la Hexi Farma (bine, pe atunci nimeni nu stia asta). O mare parte din instrumentarul operator se re-sterilizeaza chimic. Problema e ca spitalele primesc instrumentar care a fost gindit sa fie de unica folosinta, dar care e refolosit ulterior.

  12. Dragi apartinatori. Cand mai mergeti la spital, nu mai dati spaga asistentei: luati-i seringi, aspirina, un termometru (cu fir la capat si legat de buzunar, ca si creioanele de la CEC de pe vremurile plumbuitului), spaga la doctor un aparat de luat tensiunea sau un stetoscop, manusi (dar va rog, intrebati marimea inainte) etc.
    Daca va simtiti si mai cu cohones, cereti un curs de la vreun student la asistenti medical si foto copiati cateva proceduri de rutina (eventual cereti parerea, care ar fi cele mai des utilizate?) si impartiti la cadre.
    Sau ca Nike, ce a strans bani si cumparat material si cusut pt lenjerii de pat intr-un spital de copii ( Nike, unde esti? daca nu apari aici, iti scriu pe FB!!! si pe mail si mai si te sun!! )

    Nu se rezolva cu asta problemele romanilor sau spitalelor. Dar daca 10% din personal isi schimba comportamentul, e un pas spre mai bine.

    • nike are interzis aici.
      mi-a zis mie cineva.
      o pasarica.

    • nu are nimeni interzis aici.

    • nimeni nu mi a interzis sa scriu aici.
      sunt un om de onoare. eu m am autoretras pentru ca asa am simtit eu ca e corect.
      am citit o zilnic pe Simona, o apreciez la fel de mult si pe Maria Sa Blanosenia o recunosc ca mare stapana.
      Intrucat in ultimul an pozitita mea fata de minsiterul sanatatii a fost una dura, pe alocuri agresiva in chestiunea cromoglicatului de sodiu, deci pozitia mea impotriva institutiei, iar pe alocuri s a interpretat ca este impotriva ministrului Vlad Voiculescu ca om, nimic mai fals, mi s a parut corect sa ma retrag.
      Pe Vlad il apreciez la fel de mult, insa l am cunoscut prin intermediul Simonei si am considerat eu ca nu e kusher sa scriu atata timp cat pe FB sunt atat de pornita. Nu mergea.
      A fost doar limitarea mea, din marele respect pe care il port Simonei.Nu ar fi cadrat,asa am simtit.
      Nimeni nu mi a interzis nimic. A fost alegerea mea.

    • iar a aparut doamna asta, nike, care isi da foarte multa importanta?

    • zarc ioana, e o tara libera. Nu mi dau importanta, daca vezi asa, schimba ti unghiul din care privesti,s ar putea sa nu fie bun.

  13. tipul e un cretin.

    • Tobi, care ar fi explicaţia ? De ce “cretin” ? Experimentul lui a demonstrat tot ce a scris Marţianul mai sus. “Experimentele ” astea se fac peste tot in lume si au demonstrat ca si anumite publicaţii cu renume preiau informaţia fara sa verifice. Iar subiectul trebuie sa fie “fierbinte” , nu? Altfel nu l-ar baga nimeni in seama. Din ce stiu eu internetul e o zona ” libera” . Dar aia e o alta discuţie.

    • reiau :
      *la o zi după cutremurul din 77, niște idioți au zguduit cu mare putere balustrada din scara unui bloc cu 4 etaje ca să creeze vuietul de cutremur.
      a fost ceva de groaza ❗
      abia au scăpat de linșaj cretinii*

      adică au vrut si ei sa testeze reacția oamenilor
      ca si omul ăsta
      testezi testezi dar până la ce nivel?
      cum a zis carmen azi la 10:30

    • De parcă toate lucrurile au o explicație… ?
      … unele lucruri sunt și atât.
      Poate așa o fi cazu’ și aici…. ?
      Era să zic “dăcât”, da’ se supăra andu … ?
      Și pîsî, ăla e trolebuz, nu autobuz, da’ bine, totuși, că nu i-ai zis “rată”… ?
      Uite: ? ? ?

    • Andu, nu e o gluma proasta ca aia cu balustrada.Vad ca ai ramas cu sechele ?. Eu voiam sa spun ca unul scrie ce vrea , cand vrea. Ca altii preiau si raspândesc nu e vina autorului. Cine e autorul in cazul asta? O somitate? Un formator de opinie cu mare influenţa asupra populaţiei? Unde traim ? Ca poate mie mi-a scapat ceva. Ce experiment tragic e asta ? Stiu,ne ofticam cand cadem in plasa , dar ne trece. Ce am invaţat ? Poate data viitoare o sa fim mai atenţi.

    • Greșit.
      Astfel de căcaturi de “experiențe” vor face doar ca eu și alții să ignorăm orice alt demers similar care, poate, ar fi serios și făcut de oameni cu minte.
      Discreditarea și aruncarea în derizoriu a unor lucruri serioase nu mi se pare chiar “nimic”…

    • Catalin, atunci hai da inventam poliţia internetului care sa decida pt.tine care chestii sunt serioase si care nu. Ca atunci cand semnezi o petiţie sa fie aia adevarata.

    • @ lixuca
      nu e nevoie de poliția internetului
      e suficient bunul simț al scriitorului
      si al cititorului într-o oarecare măsură.
      si pt liniștea ta sufletească nu am sechele de la cutremur, arunci cam usor cu diagnosticele.
      a fost doar un exemplu de *teste* despre care cred unii că ar fi interesante

    • Andu, cer scuze daca te simţi ofensat. Era o gluma referitoare la faptul ca ai scris a doua oara povestea cu balustrada. Oricum cele doua situaţii nu au nimic in comun.
      Ceea ce voiam sa spun e ca orice individ are limite si raţionamentele personale. Daca nu sunt la fel ca ale tale sau ca a majoritaţii nu inseamna ca e de desconsiderat sau de condamnat.
      Care-i supararea pâna la urma ? Eu asta nu înţeleg.
      Ce mai era de discreditat in sanatate ? Ca stim cu toţii crunta realitate. Nu crezi ca in loc de urlat in eter pt. Bun simt ar fi de mult mai bun simt sa ne uitam fiecare la ceea ce facem zi de zi?
      Sa denunţam abuzurile(toate, nu doar alea care sunt la mare distanţa de noi) , sa nu mai folosim expressiile ” sa se dea” “sa se faca” . Sa nu intervenim prin cunostinţe , sa nu dam bani la cadoul invaţatoarei, sa nu dam spaga pt.orice cacat.Sa fim mai modesti, sa muncim mai mult si sa nu mai avem impresia ca aparţinem unei clase superioare.
      Concluzia: Tu ceri bun simt pe internet Eu cer toate astea societatii românesti.

    • nu- s de acord cu felul in care formulezi
      dar in fine ,fiecare cu părerea lui,nu?
      ps: dislike nu eu

    • lixuca… suntem și noi atenți sau …. ?

      Nu mă refeream la discreditarea sistemului medical, care e cum e, cu bune și, mai ales, rele. Și lucrurile trebuie spuse pe nume.

      Mă refeream la discreditarea unor demersuri reale de demascare a unor nereguli si a eventualelor încercări de asanare a sistemului prin aceste bășini clocite numite impropriu “experimente”.

      Ce părere ai avea dacă un căcat biped ar veni la tine și te-ar anunța că ți-a murit copilul? Sau părinții?
      Și apoi, după ce mori și tu puțin de șoc și emoții, tembelică iți spune, senin (sau senil?), că a făcut un experiment cu tine,
      Sunt sigur că ai fi la fel de înțelegătoare cu un astfel de hâtru idiot, nu?

  14. Interesant e faptul ca se disculpa spunand ca nu e vina lui ca lumea raspandeste informatii gresite si neverificate. Meanwhile…. https://cezarspace.wordpress.com/2017/01/12/garda/comment-page-1/#comment-1044

    Me my self & I says:
    January 12, 2017 at 10:10 PM
    Asa fabulatie, DA.

    Cezar says:
    January 13, 2017 at 10:58 AM
    Nu e fictiune. Uneori scriu fictiune dar asta e real. Am avut grija doar sa nu fie identificabil locul si persoanele. Ar fi fost fain sa fie doar o fictiune…

    • Eu as zice ca a devenit cunoscut intr-un timp foarte scurt. A funcţionat.

    • ” a devenit cunoscut intr-un timp foarte scurt. A funcţionat.”
      o alta varianta ar fi fost sa se cace in fata guvernului pe la 3 dupa-amiaza.

    • Da’ si cacatul se shareuieste daca il iei pe talpa. ?

    • lixuca, asta cu “sharuit-ul” “checătului” mi-a readus în memorie o dilemă a copilăriei noastre de “bloc-atari”.

      Copii fiind, aveam superstiția că dacă ai călcat în “dânsul” înseamnă că o să ai “noroc”.

      Problema era că uneori, din cauza abundenței de ”dânși” din parcul unde jucam fotbal, ajungeai ca la puțin timp de la primul “descăle-căcat” să dai peste un al doilea… ?

      Problema e așa: călcând de 2 ori ce înseamnă, că o să ai de 2 ori mai mult “noroc”?
      Sau e un fel de “Undo” la primul? ???

  15. Ba eu cred ca articolul nu trebuie sters, ci lasat aici, tocmai pentru a fi o lectie pentru cititori. Articolul initial are peste 10k de share-uri, cel cu dezmintirea doar 17. Deci ar fi bine sa ramana si in alta parte o trimitere catre adevar… Cat despre autor, cred ca este cazul sa devina un pic si pacient, din medic. La aceeasi specialitate.

  16. Oameni buni, e o lectie de hai sa mai si gandim inainte sa dam pe repede inainte redistribuire:) valabil si pentru cei care nu verifica pe google daca a nu a mai aparut un caz social fictiv. Sunt suficienti idioti care retrimit si mailuri cu cc al persoanei care colecteaza adresele de mail.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint